Proiect SARS-CoV-2 ToolBox

Am găsit prin programul În stare de bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, oportunitatea de a ne implica și de a îmbunătăți situația din principalul focar de îmbolnăviri cu noul tip de coronavirus din țara noastră. Am înscris proiectul SARS-CoV-2 ToolBox în cursa spre finanțare în cadrul Apelului 1 ”În stare să #ajut 2020” și ne bucurăm să ne aflăm printre câștigători!

# Denumire proiect

SARS-CoV-2 ToolBox – Program suport pentru asistență medicală comunitară, respectiv, populația vulnerabilă deservită în contextul pandemiei SARS-CoV-2

Axa de finanțareProgramul „În stare de bine”, Apelul 1/2020 ”În stare să #ajut 2020”

FinanțatorKaufland România și Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Perioada de desfășuraremai 2020- septembrie 2020

Budget total: 145.196 RON

# Prezentare proiect

Prin proiectul SARS-CoV-2 ToolBox ne propunem  să venim în ajutorul uneia dintre cele mai încercate zone din țara noastră de pandemia SARS-CoV-2  și anume județul Suceava.

În acest județ există localități în care singura persoană care poate acorda asistență medicală este asistentul medical comunitar. Un asistent medical comunitar are în evidență, în medie, peste 3000 de locuitori, mulți dintre aceștia făcând parte din grupuri vulnerabile (vârstnici cu boli cronice, familii sărace, monoparentale, persoane cu acces redus la serviciile de sănătate, persoane cu adicții etc.).

Prin proiectul SARS-CoV-2 ToolBox oferim echipamente medicale, materiale de protecție și dezinfecție asistenților medicali comunitari din județul Suceava și persoanelor aflate în situații de vulnerabilitate (minim 1000 de familii beneficiare).

# Povestea proiectului

În urmă cu doi ani, noi, membrii Asociației LIREC,  am început o relație de colaborare bilaterală cu 20 de asistente medicale comunitare din județul Suceava și cu coordonatoarea acestora, doamna Aga Zica. Ne-am cunoscut în cadrul proiectului POCU/91/4/8/107919 Sonohepaprevent, proiect de formare a cadrelor medicale, noi fiind implicați în implementarea proiectului, doamnele asistente făcând parte din grupul țintă. De atunci am început să colaborăm în implementarea de proiecte, sprijinindu-ne reciproc.

În contextul pandemiei SARS-CoV-2, interesul nostru spre a promova  importanța și necesitatea îmbunătățirii serviciilor medicale oferite în cadrul asistenței medicale primare a căpătat un dublu sens.

Împreună cu doamna Aga Zica, coordonatoarea asistenților medicali comunitari din județul Suceava, am identificat problemele cu care se confruntă în prezent la nivel de comunitate: lipsa echipamentelor medicale și de protecție, necesitatea creșterii accesului locuitorilor din mediul rural la servicii medicale îmbunătățite, materiale de protecție și dezinfectanți, cresterea sustenabila a calitatii serviciilor medicale.

Ne-am propus sa raspundem acestor nevoi prin proiectul SARS-CoV-2 ToolBox – Program suport pentru asistență medicală comunitară, respectiv populația vulnerabilă deservită în contextul pandemiei SARS-CoV-2. Asistenții medicali comunitari sunt în contact direct cu persoane potențial infectate sau chiar infectate cu noul tip de coronavirus, motiv pentru care ne-am propus să le oferim echipamente medicale și de protecție necesare pentru desfășurarea activității lor în condiții optime. De asemenea, în județul Suceava, există localități în care singura persoană care poate acorda asistență medicală este asistentul medical comunitar. Pentru a susține activitatea acestora și pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale pe termen lung vom achiziționa în cadrul proiectului 40 de genți medicale de prim ajutor echipate pe care le vom pune la dispoziția comunitatii.

O mare parte din locuitorii cu domiciliul in mediul rural fac parte din grupuri vulnerabile: vârstnici cu boli cronice, persoane cu acces redus la serviciile de sănătate, familii sărace, familii monoparentale, persoane cu adicții etc.). Acestor persoane vom oferi materiale de protecție și dezinfecție pentru a sprijini accesul egal și etic la serviciile de sănătate și protecție în condițiile pandemiei SARS-CoV-2.

# Scop

Prin acest proiect ne propunem să creștem calitatea serviciilor medicale desfășurate de asistenții medicali comunitari prin echipamentele medicale pe care le punem la dispoziție acestora (pulsoximetre, genți medicale de urgență).  Dorim să susținem starea de sănătate a locuitorilor din mediul rural al județului Suceava, să le asigurăm asistență medicală mai sigură și un acces mai facil la echipamente medicalematerialele sanitare și de protecție.

# Achiziții

– 66 pulsoximetre

– 40 genți medicale de urgență echipate

– 132 viziere

– 5000 măști de protectie FFP1

– 1500 sticle spirt sanitar

– 1500 sticle dezinfectant

– 3300 mănuși de unică folosință

Pentru locuitorii vulnerabili cu domiciliul în mediul rural, jud. Suceva punem la dispoziție minim 1000 de pachete conținând materiale de protectie si dezinfectanti.

Pentru fi la curent cu desfășurarea activităților din cadrul acestui proiect vă invităm să urmăriți paginile de Facebook (https://www.facebook.com/liverresearchclub)  și de Instagram (https://www.instagram.com/lirec/?hl=ro)  ale Asociației Liver Research Club (LIREC).

Proiectul este derulat de Asociația Liver Research Club (LIREC) și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

#InStareDeBine #ImplicareaFaceDiferenta #Kaufland #FDSC #ONG #LiverResearchClub

Astfel, cei 40 AMC vor putea răspunde, pe termen lung si cu promptitudine, urgențelor medicale întalnite in teritoriu: urgențe hipertensive, hipoglicemii, hiperglicemii, insuficiențe respiratorii acute, plăgi, nașteri, fracturi, accidente, etc. 

# Cum puteți susține activitățile LIREC?

Prin donații pe platforma online a Asociației Liver Research Club https://lirec.ro/shop/doneaza-o-singura-data/ (platformă destinată atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice)

Donație în contul asociației:

Beneficiar: Asociatia Liver Research Club (LIREC)

Cont: RO53INGB0000999909271605

Deschis la banca: ING Bank

Cu mențiunea. Donație

Nu ezitați să ne contactați la adresa de e-mail: [email protected]

# Activitatea proiectului

Septembrie 2020

Asistenții medical comunitari au finalizat distribuirea pachetelor cu produse de dezinfecție și protecție în comunitățile rurale din județul Suceava.

August 2020 

S-a continuat distribuirea de pachete persoanelor vulnerabile cu domiciliul în mediul rural din județul Suceava de către asistenții medicali comunitari.

S-au achiziționat și distribuit asistenților medicali comunitari din județul Suceava genți medicale de prim-ajutor echipate la standarde europene. Asistenții medicali comunitari din județul Suceava sunt primii și singurii din țară care au fost dotați cu truse de prim-ajutor.

O geantă de prim ajutor conține:

-butelie de oxigen medicinal

-mască de oxigen

-trusă de mică chirurgie

-trusă de naștere

-tensiometru

-glucometru

-garou

-guler cervical

-trusă de perfuzie

-pipe Guedel

-betadină, rivanol, apă oxigenată, bandaje, fașă elastică

-punga de gheață instant

-branule și alte consumabile

21 iulie 2020

Participarea la emisiunea Analiza de seară de la News Bucovina unde s-a discutat despre proiect și despre Asociația Liver Research Club.

15 iulie 2020

Asistența medicală comunitară reprezintă primul nivel al furnizării de servicii medicale din asistenţa primară, fiind serviciul cel mai apropiat de domiciliul cetăţenului.

Beneficiarii activității de asistență medicală comunitară sunt: comunitatea locală dintr-o arie geografică definită: municipiul, oraşul şi comuna, iar în cadrul acesteia, în mod deosebit, categoriile de persoane vulnerabile, care se află în cel puțin una din următoarele situații: nivel economic sub pragul sărăciei; şomaj, nivel educaţional scăzut; diferite dizabilităţi, boli cronice; boli aflate în faze terminale, care necesită tratamente paleative; graviditate; copiii (sub 18 ani) sau persoanele de vârsta a treia; fac parte din familii monoparentale; au risc de excluziune socială. Aceste persoane sunt ajutate indiferent dacă au sau nu asigurare medicală.

Asistenții medicali comunitari trebuie să rămână sănătoși pentru a sprijini persoanele vulnerabile.

Am continuat distribuirea materialelor  de protecție și dezinfecție către asistenţii medicali comunitari din localităţile: Buneşti, Cacica, Ciprian Porumbescu, Dorneşti, Frasin, Păltinoasa, Cârlibaba, Ciocaneşti, Dorna Arini, Panaci, Moldoviţa, Comaneşti, Todireşti

14 iulie 2020

Am continuat distribuirea către asistenţii medicali comunitari din localitatile: Straja, Frătăuţii Vechi, Arbore, Putna, Cornu Luncii, Balaceana, Frumosu, Zamostea, Bogdanesti, Izvoarele Sucevei, Poiana Stampei, Grămeşti, Boroaia, Moldova Suliţa 

 Proiectul SARS-CoV-2 ToolBox este derulat de Asociația Liver Research Club (LIREC) și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

12 iulie 2020

Echipa de 67 asistenţi medicali comunitari şi 5 mediatori sanitari din judeţul Suceava au intrat în posesia a:

– 66 pulsoximetre

– 40 genți medicale de urgență echipate

– 132 viziere

– 5000 măști de protectie FFP1

– 1500 sticle spirt sanitar

– 1500 sticle dezinfectant

– 3300 mănuși de unică folosință

Pentru locuitorii vulnerabili cu domiciliul în mediul rural, judeţul Suceva – 1000 de pachete conținând materiale de protectie si dezinfectanti.

Asistenții medicali comunitari trebuie să rămână sănătoși pentru a sprijini persoanele vulnerabile.

Am continuat distribuirea către asistenţii medicali comunitari din localitatile: Ulma, Brodina, Fratautii Noi, Bilca, Manastirea Humorului, Stulpicani, Malini, Slatina, Fundu Moldovei

10 iulie 2020

Primele pachete au fost distribuite către asistenţii medicali comunitari din localitatile: Berchişeşti, Dumbrăveni, Horodniceni, Ostra, Şerbăuţi

Vă invităm să urmăriți desfășurarea acestui proiect, precum și a celorlalte inițiațive #LIREC pe pagina noastră de Facebook și pe contul de Instagram!

# Apariții în media

# Rezultate

66 de asistenți medicali comunitari au fost dotați cu echipamente de protecție, dezinfecție și cu 40 de genți medicale de prim-ajutor echipate la standarde europene; de asemenea 1000 de pachete cu produse de dezinfecție și protecție au ajuns la familii cu persoane vulnerabile în componență, din mediul rural, județul Suceava.

Astfel, cei 40 AMC vor putea răspunde, pe termen lung si cu promptitudine, urgențelor medicale întalnite in teritoriu: urgențe hipertensive, hipoglicemii, hiperglicemii, insuficiențe respiratorii acute, plăgi, nașteri, fracturi, accidente, etc.

# Impact

Prin acest proiect am răspuns nevoilor urgente identificate la nivelul comunității rurale din județul Suceava privind accesul la materiale de protecție și dezinfecție în context pandemic. Am contribuit la reducerea răspândirii comunitare a virusului SARS-CoV-2. Pe termen lung, am facilitat accesul la servicii medicale de sănătate imbunătățite prin dotarea majorității asistenților medicali comunitari din județul Suceava cu truse medicale de prim-ajutor. Astfel, județul Suceava devine un model de pune practici ce poate încuraja investiții viitoare în asistența medicală primară.

Localități beneficiare: Arbore, Bălăceana, Berchişeşti, Bilca, Breaza, Bogdăneşti, Boroaia, Brodina, Broşteni, Buneşti, Cacica, Ciocăneşti, Ciprian Porumbescu, Cîrlibaba, Comăneşti, Cornu Luncii, Crucea, Dolhasca, Dolheşti, Dorna Arini, Dorna Candrenilor, Dorneşti, Drăguşeni, Dumbrăveni, Forăşti, Frasin, Frătăuţii Noi, Frătăuţii Vechi, Frumosu, Fundu Moldovei, Grămeşti, Horodniceni, Izvoarele Sucevei, Iaslovat, Ipotești, Ilișești, Liteni, Mănăstirea Humorului, Mălini, Moldova-Suliţa, Moldoviţa, Moara, Ostra, Panaci, Pătrăuţi, Păltinoasa, Pîrteştii de Jos, Poiana Stampei, Putna, Slatina, Straja, Stulpicani, Şerbăuţi,vTodireşti, Ulma, Valea Moldovei, Vadu Moldovei, Vicovu de Jos, Vicovu de Sus, Voitinel, Vultureşti, Zamostea.